top of page
Yazarın fotoğrafıOriginn

Ege Bölgesi'nde Sürdürülebilir Turizmin Geleceği: Yaratıcı Endüstriler ve İş Birliği

Güncelleme tarihi: 2 May


Tarihi ve doğal güzellikleriyle, zengin kültürel mirası ve tarihi mekanlarıyla büyüleyen Ege Bölgesi, popüler destinasyonlardan biri olarak turizmde önemli bir rol oynuyor. Bu güzel coğrafyada daha uzun vadeli, fayda odaklı, insancıl ve sağlıklı bir turizm yaklaşımı için bölge turizmini sadece tüketimi teşvik eden dar bir bakış açısıyla değil; daha geniş bir perspektiften sürdürülebilirlik ve topluluk odağında ele almak gerekiyor.


Toplumsal ve çevresel bağlamda faydalı bir turizm yaklaşımı, hem ekonomik büyümeye hem de toplumsal refah ve çevresel sürdürülebilirliğin teşvik edilmesine olanak sağlıyor. Buna bir de Ege Bölgesi’nin bir diğer zenginliği olan bölge insanının samimi, sıcak ve üretken yapısı eklendiğinde tüm bu özellikler bölge cazibesini ve turizm potansiyelini arttırmak, yerel ekonomiye katkı sunmak için güçlü bir temel oluşturuyor. Yerel halkın ve bölgedeki yaratıcı endüstri aktörlerinin katılımı ve iş birliğini teşvik ederek turizm endüstrisine entegre edilmesi, bölge turizminde yaratıcı ve verimli yeni içerik ve bağlantıların doğmasına ve turizm sektörünün gelişimine katkı sağlıyor.


Twin Hubs, Originn’in üyelerinden olduğu European Creative Hub Network tarafından yürütülen Avrupa Birliği Twin Hubs Creative FLIP Peer2Peer Programı kapsamında ve bu programın bir parçası olan karma hareketlilik projesidir. Bu projede İzmir ve Midilli kardeş şehir olarak yer almakta, Originn Creative Hub ve Midilli'de yer alan Changemakers Lab "Twin Hubs" olarak çalışmalarını yürütmektedir.


Uluslararası Twin Hubs programı kapsamında, Originn Creative Hub (İzmir) ve Changemakers Lab (Midilli) olarak paydaşlarımız ile Ege Bölgesi’nin iki yakasında yaptığımız görüşmeler neticesinde "Kolektif Rotalarla Sürdürülebilir Turizm" başlıklı etkinliği oluşturmada ilk aldığımız iç görüler bu şekilde oluştu.


Ardından, sürdürülebilir turizm odağında hedef kitlemizi belirlerken ilk odağımız “yaratıcı endüstriler” oldu. Kurulduğumuz ilk zamanlardan beri yaratıcı endüstri aktörleri ile katma değerli üretimin bölgesel kalkınmaya etkisini diğer HUB’lar ile birlikte öğrenerek deneyimlememize imkan veren European Creative Hub Network’ün temsilcileri olarak yaratıcı endüstrileri sürdürülebilir turizm perspektifine dahil ettik. Bu dahiliyetle, turizmin sadece güzellikleri göstermekle kalmayıp aynı zamanda yaratıcı yaklaşımın hikaye anlatma, deneyim yaratma ve özgünlük sunma yeteneği ile katma değerli bir etki yaratacağına inanıyoruz.



Ege Bölgesi'nin turizminde; sürdürülebilir ve iş birlikçi bir yaklaşımın bölgemize katkısını, yaratıcı endüstrilerin etkisini ve yaratıcı endüstri aktörlerinin potansiyelinin bu kapsamda nasıl rol oynayabileceğini birlikte öğrenmek ve yeni iç görüler toplamak için 4 Eylül’de Originn’de buluştuk. Yaratıcı endüstrilerin yanı sıra bölgede faaliyet gösteren ve bir arada çalışma potansiyeli yüksek kamu ve özel sektör temsilcilerinin, girişimcilerin, sivil toplumun ve kolektiflerin temsilcilerini de bu etkinliğe davet ettik. Bakış açılarımızı genişleten ilham verici içeriklerin paylaşıldığı sunumlarla birlikte etkinlik sonunda yapılandırılmış ağ oluşturma seansı gerçekleştirerek katılımcıların kendisini ifade etmesine ve yeni bağlantı fırsatlarını yakalamasına alan açtık. Sunumlarda, Türkiye ve Yunanistan’ın ve özellikle İzmir ve Midilli’nin sahip olduğu turistik değerler ile yaratıcı endüstri ve iş birliklerinin turizm bağlamındaki etkisi üzerinde duruldu.


Originn Creative Hub kurucu ortağı Esra Gönen ve ChangeMakers Lab kurucusu Vasili Sofiadellis, Twin Hubs Programı'nı tanıtarak, sürdürülebilir turizmin gelişmesi için önemli bir adım attılar. Programın iş birliği ve yenilikçi projelerin önünü açması ve bölgeler arası bağları güçlendiren bir yönünün olması dikkat çekti.


Creative Hubs Network Başkan Yardımcısı ve Cru Creative Hub kurucusu Tania Santos, yaratıcı endüstrilerin sürdürülebilir kalkınmadaki önemini vurguladı. Özellikle Porto Bombardo örneği, yaratıcı endüstrilerin bölgelerin kalkınmasına nasıl büyük katkı sağlayabileceğini açıkça gösterdi. Bu, sürdürülebilir turizmin gelişiminde yaratıcı endüstrilerin potansiyelini ön plana çıkardı.


İlk panelde, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Ceylan ve Midilli Turist Acenteleri Birliği Başkanı Panagiotis Chatzikyriakos, Ege turizm ekosisteminin güncel dinamiklerini ve karşılaşılan sorunları masaya yatırdılar. Bölgenin turizm geleceği konusunda önemli görüşler ve değerli öneriler paylaşıldı.


“Turizmci olarak, bizler hayal gücünü kullanarak çevremizi size tanıtıyoruz ve şu anda kültür&sanat dünyasının zenginliklerini daha fazla ön plana çıkarmamız gerektiğine inanıyoruz.”

Engin Ceylan


İkinci panelde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Melih Kayacık ve Batı Midilli Belediyesi Turizmden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Aphrodite Vati, Ege turizm ekosisteminde iş birliği ve stratejik destinasyon yönetimi konularını ele aldılar. Bölgenin daha sürdürülebilir ve iş birlikçi hale gelmesi için öneriler sunuldu.


“Geçen sene başlatılan ve bu sene iki katına çıkan seferlerdeki artış karşılıklı iş birliklerini arttırmak için önemli bir fırsat olabilir.”


Uluslararası Bilgi Teknolojileri ve Seyahat & Turizm Federasyonu (IFITT) Türkiye Bölge Başkanı Mine Güneş Kaya ise dijital dünyadaki yeni trendlerin sürdürülebilir turizme olan etkilerini detaylı bir şekilde ele aldı.


Mine Güneş Kaya konuşmasında; yapay zeka, büyük veri analitiği, sanal gerçeklik gibi teknolojilerin seyahat deneyimini nasıl dönüştürebileceği ve dijital araçların çevresel ve kültürel farkındalığı artırma potansiyeli üzerine odaklandı.


Son olarak, Centre for Entrepreneurs UK CEO'su Tim Barnes, Changemakers Lab ve Originn tarafından desteklenerek İzmir'e kazandırılan REN Summit 2023 etkinliğinin ayrıntılarını sundu. Ekim ayında gerçekleşecek bu etkinlik, sürdürülebilir turizm konusunda yeni perspektifler sunmayı hedefliyor.


Ege Bölgesi'nde gerçekleşen bu etkinlik turizm sektörünün geleceğini şekillendirmek ve sürdürülebilir bir kalkınma için önemli adımlar atmak için yaratıcı endüstrilerin ve iş birliği odaklı yaklaşımın bu bölgeye katma değer sağlayacağına dair umut vaat eden bir örnek sunuyor.


Bu etkinlik ile başlayacak iş birliği örneklerinin sadece bölgenin değil, daha geniş bir coğrafyanın sürdürülebilir turizm konusundaki bakış açısına katkı sağlayacağına ve kurulan bağların bölge için iş yapma biçimlerine ilham olabilecek bir armağan olarak görüyoruz.


 

Yazar: Nazey Erdilek

Katkıda Bulunan Yazar: Bahar Körpetütüncü, Öykü Çelik

Editör: Öykü Çelik



99 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page